Het lijkt wel of het elke private investeerder minimaal eenmaal in zijn leven overkomt: Investeren in een toekomstige ondernemer om er na enige tijd achter te komen dat diens ondernemersvaardigheden te kort schieten. Als je er op tijd achter komt is er waarschijnlijk nog een hoop te redden door zelf te handelen; als je het te laat ontdekt schrijf je een stevig bedrag af. Hoe beoordeel je nu die vereiste ondernemersvaardigheden?

 1. Lees tussen de regels van het ondernemingsplan door.
  De operationele uitwerking van het plan biedt vaak een zonnige toekomst voor het product of de dienst van de nieuwe onderneming. Wie goed leest kan de drijfveer van de schrijver achterhalen. Zijn droom is straks leidend voor uw gezamenlijke avontuur.
 2. Resultaten uit het verleden bieden garantie voor de toekomst.
  Vraag eens goed door aan uw beoogde collega wat hij in het verleden heeft ondernomen en wat hij heeft geleerd van zijn fouten. Dat kan op vele terreinen zijn, zolang u er maar achter komt waar zijn kwaliteiten echt liggen.
 3. Waar is de markt?
  In zijn tomeloze enthousiasme ziet de bedenker natuurlijk overal markt. Kijk uit voor ondernemingsplannen, waarin zeer algemene doelgroepen worden benoemd en ga niet in zee met mensen die denken dat ze in Nederland 17 miljoen potentiële klanten hebben.
 4. De tering en de nering.
  Kan uw toekomstige partner privé de tering naar de nering zetten? Of zit hij in een duur huis met een tophypotheek en een wurgende alimentatie? Neemt hij voor zichzelf vanaf dag één al een management fee op, of heeft hij wat gespaard om het eerste jaar door te komen?
 5. Hoeveel goodwill zit er al in de onderneming?
  Iemand die drie jaar in zijn avonduren heeft gewerkt aan een nieuw plan wil daarvoor natuurlijk worden beloond. Als hij dat doet door in zijn startbalans drie ton goodwill mee te nemen kun je je afvragen of hij zijn inkomsten uit het bedrijf of uit zijn goede idee wil putten.

Met de antwoorden op deze vragen maakt u een goed begin met de beoordeling van uw volgende businesscase.