Ondernemend Nederland schrijft bij voorkeur geen ondernemingsplannen. Van de incidentele ondernemingen die ze wel hebben bekent een groot deel dat ze het alleen maar hebben geschreven voor de bank. Dat is jammer, want als ik doorvraag blijkt de ondernemer vaak een gedegen visie te hebben die, bij verdere uitwerking, een positieve bijdrage aan het resultaat gaat leveren.

In tijden dat ondernemingen niet meer aan het bankinfuus liggen, maar private financiering moeten aantrekken wordt de kwaliteit van het ondernemingsplan steeds belangrijker. Het is niet voldoende om een enthousiaste spreadsheet aan te leveren waar, wonderlijk genoeg, altijd een positief resultaat uit blijkt. Een goede in- en externe analyse is een must om een goede risicoinventarisatie te maken.

Dat laatste is vaak niet tegen dovemansoren gezegd: Die onhandigheid in het produceren van ondernemingsplannen leidt er vaak toe dat wij plannen van vijftig tot soms honderd pagina’s onder ogen krijgen. Dat is dan weer teveel van het goede. Regelmatig worstel ik me door tachtig pagina’s dichtend proza om er uiteindelijk achter te komen dat het meer in aanmerking komt voor de Libris Literatuurprijs dan voor financiering. Jammer, want het schrijven van een plan gaat vaak gepaard met veel bloed, zweet en tranen. Die tijd kan je beter gebruiken.

Soms is een uitgebreid plan echt nodig. Grote bedrijven schrijven grote plannen en dat is maar goed ook, want het kan grote consequenties hebben.. Voor de gemiddelde MKB-er is een plan van vier kantjes vaak voldoende. Eén pagina met interne analyse, één met een externe analyse, één met een GAP en uiteindelijk een begroting. Bespaar ons alstublieft de liquiditeitsbegrotingen tot in het vijfde jaar, de uitgebreide verantwoording waarom je het tot ondernemer hebt geschopt en het ellenlange verhaal hoe je bedrijf ooit is ontstaan. Toon de kwaliteit om je te beperken tot de essentie.

Als je nu niet zo handig bent in het schrijven van plannen, meldt je dan bij een professioneel plannenmaker voordat je aan het schrijven begint. Die kan je met een paar opmerkingen op het goede spoor zetten. Al het goed is kan hij zelfs al een inschatting maken op welke manier het plan te financieren is. Dat spaart tijd, geld en frustratie.